3. ledna 2009

Nový SOR NC 18
LC - 23:23 | [Kategorie: Aktuality] | odkaz

Přesto, že se linkovými dopravci z Pardubicka na stránkách příliš nezabývám, dnes udělám výjimku. Možná někteří z Vás zaznamenali, že již nějakou dobu jezdil na linkách firmy Veolia Transport prototyp kloubového autobusu SOR NB 18. Ten byl tento týden vystřídán úplně novým vozem, kterým se stal kloubový SOR NC 18. Pokud se nepletu, jedná se o první provozní autobus tohoto typu. Vůz NC 18 je také prvním linkovým kloubovým autobusem od konce devadesátých let, kdy se vyráběl autobus Karosa C 943. Kolega JN dnes absolvoval jako cestující jízdu tímto autobusem a dodal fotografie, dokumentující dnešní provoz SORu. Kromě toho se také pustil do menšího zhodnocení vozu:
"Dnes jsem měl možnost svést se v roli cestujícího zbrusu novým SORem NC 18, který provozuje společnost Veolia Transport Východní Čechy (především na lince z Pardubic do Horního Jelení). Podařilo se mi pořídit i obsáhlou fotodokumentaci tohoto zatím ojedinělého autobusu, a to včetně interiéru. Autobus ve mě zanechal rozporuplné dojmy, i když ty kladné asi převažují. Až na určité detaily v podobě různě velkých oken vypadá opravdu pěkně. Řešení interiéru vozidla hodnotím také velmi pozitivně, uspořádání se mi zdá účelné, ačkoliv sedaček v nízkopodlažní části opravdu není mnoho (4 + 2 sklopné). Podle mého názoru by bylo lepší vybavení vozu vyššími sedačkami, ale i ty stávající jsou pohodlné a v meziměstském provozu dostačují. Nicméně sedadla u motorové věže silně vibrují, motor je poměrně hlučný. Nezdá se mi kvalita dílenského zpracování některých částí, např. díly bočnic k sobě úplně nelícují. Nelíbí se mi ani vybavení autobusu automatickou převodovkou, která nevykazuje zejména při rozjezdech z klidu příliš plynulý chod. Z jedné jízdy tímto vozem mám pocit, že by mu slušel větší "odpich". Zdá se to být pěkný lenoch. Jinak si myslím, že tímto vozem udělal SOR zase krok kupředu a věřím, že se tento autobus uplatní u mnoha provozovatelů autobusové dopravy, a to jak jeho meziměstská varianta NC, tak městská verze NB 18. Přeji mu tedy hodně šťastných kilometrů bez nehod."

Za zaslané snímky kolegovi JN moc děkuji. Fotografie vozu najdete přímo na této stránce. Odkaz na ní bude také umístěn nahoře na stránce s fotografiemi autobusů Veolia Transport.

Předcházející příspěvek: Citybusy v roce 2008
Další příspěvek: Zimní fotografie

Kategorie

Archiv